Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Φτωχοπρόδρομοι

Γράφει ο Παν. Αντωνόπουλος
          << … και το ψομίν επιθυμώ, πότε θα το χορτάσω; >> έγραφε ο Θεόδωρος Πρόδρομος ή Πτωχοπρόδρομος  και του ‘πεφταν τα σάλια οσμίζοντας το  χουρδουβελία  στο ανάκτορο του αυτοκράτορα Μανουήλ Κομνηνού. Με τη λόρδα να τον κόβει, γυρνώντας στους δρόμους με τρύπιο ρούχο, ξυπόλητος, διαρκώς ορεγόταν ευωδιαστό μονοκυθρίτσιν,  χορδοκοιλίτσια  και σφουγγάτο που σε σωρούς άχνιζαν στα βασιλικά τραπέζια.
        Όσο και να παρακαλούσε τους Υπερίονες Ήλιους της βυζαντινής μάσας, ένα ψιχουλάκι δεν του πέταγαν. Έστελναν τα ορθοκέρατα βόδια της ακολουθίας τους και του έσπαζαν τα κόκαλα.  Κύματα του ‘ριχναν πάνω του τις καυτές ψαρόσουπες και τον γέμιζαν εγκαύματα και  ουρές με λέπι. Αυτός δεν το ‘βαζε κάτω. Από γειτονιά σε γειτονιά τους έψελνε τα εξ’ αμάξης,   με στίχους από ξίφη, τα μεριά τους χάραζε.
         Και σήμερα και στους δικούς μας αυτοκράτορες της μάσας, μια Λαμπετώ και μια Φαέθουσα φυλάνε τα κοπάδια τους. Μακαρισμένοι οπλισμένοι Μπραήμηδες, στις εκτάσεις και τα λιβάδια τους κανένα πεινασμένο ανθρωπάκο δεν αφήνουν να πλησιάσει. Κομματικός στρατός φυλάει τις εισόδους των οικονομικών οίκων τους, εκπαιδευμένοι κομάντος με μαδέρια και σανίδια, μαυρίζουν στις ροπαλιές τους Έλληνες Φτωχοπρόδρομους  που θα ζυγώσουν να γλείψουν ένα πεσμένο  κόκαλο από το τραπέζι τους. 
        Ενθρονισμένοι έχουν και του πουλιού το γάλα, μάκαρες σαν θεοί τρώνε και πίνουν, σπονδές σταλάζουν στους πορφυρογέννητους της τρόικας και του Δ.Ν.Τ. να μην τους λείψει το παραδάκι στις γερές κασέλες τους, ποτέ αρρώστια του μαρασμού να μην τις εύρει. 
        Και ζουν με τη μάσα. Μάσα γερή, μάσα που την βλέπεις εσύ ο νηστικός και σου φεύγει το τσερβέλο.  Όχι τίποτα γιαχνί γυφτοφάσουλα, αλλά  αστακοί ο γκρατέν, πιλάφια με μυαλά, κουσομέ με κρουτόν, αρνιά με άσπρη σάλτσα, γλώσσες πανέ, πέρδικες αλά Ισπανιόλ.
        Κι εσύ Φτωχοπρόδρομε, χαϊβάνι Έλληνα, καταπίνεις σάπιες ελιές Καλαμών με δάκο και κάνεις σωρούς φτύνοντας τα κουκούτσια. Ζεις μόνιμα σε απελπιστική πενία και πείνα. Το κουμούτσι σου ούτε και μουχλιασμένο δεν το έχεις και με το νέο μνημόνιο θα σου βγάλουν τα δόντια να αποσυρθείς από το μάσημα. Γιατί δε φωνάζεις; Γιατί δεν παίρνεις τον μπαλτά; Τι περιμένεις; 

                                                     ellinikoxronografima.blogspot.gr
 
χουρδουβελίας = κοκορέτσι
σφουγγάτο  = ομελέτα
μονοκυθρίτσιν = φαγητό με πολλά υλικά
χορδοκοιλίτσι = πατσάς



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου