Κυριακή 1 Αυγούστου 2021

                       Παναγιώτης  Αντωνόπουλος

ΧρονογράφημαΜάθημα αντιφασισμού» από μία επικηρυγμένη δασκάλα | Η Εφημερίδα των  Συντακτών

                     Επικηρύττω,   επικήρυξη, επικηρυγμένος

        Έγκλειστος, λόγω του εστεμμένου κορονοϊού, διαβάζω ότι τύχει στο σαλόνι, τίτλους εφημερίδων και περιοδικών, fake news στο κινητό, ακούω χαρμόσυνη και λυπητερή μουσική, στις δορυφορικές κεραίες και στους ηλιακούς θερμοσίφωνες των ταρατσών, εστιάζω το βλέμμα μου, εισπνέοντας πρόοδο και πολιτισμό.

     Ούτως εχόντων των πραγμάτων δε θα μπορούσε να διολισθήσει από το βλέμμα μου και ο τίτλος  << Επικήρυξη >> σ’ ένα έντυπο. Ξινίζω το μούτρο μου, << επικήρυξη χρειάζονται οι σωτήρες μας που με τις πυτζάμες και τις παντόφλες μας έκλεισαν μέσα >> σκέφτομαι και συμβουλεύομαι το λήμμα στο Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Διαβάζω: Δημόσια ανακοίνωση από τις Αρχές για κάποιους επικίνδυνους εγκληματίες με προσφορά ορισμένης χρηματικής αμοιβής  σε όποιον συμβάλλει στη σύλληψή του.

   << Επικηρύττω >> το αρχαίο ρήμα, η λέξη προέρχεται απ’ αυτό, η σημασία του της όμοια με τη σημερινή. Και η σκούφια  της  << επικήρυξης >> δείχνει να κρατά από εκείνη τη μακρινή εποχή. Δεμένοι με τον ομφάλιο λώρο της αδύνατον να την ξεχάσουμε. Όταν ο Βεζούβιος το 79 μ. χ. κατέστρεψε την Πομπηία, επιγραφή σε τοίχο καταστήματος, έγραφε: << Χάθηκε από το μαγαζί μου ένα χάλκινο ανθοδοχείο. Όποιος μου το επιστρέψει θα λάβει 65 σηστέρτια [ χάλκινα νομίσματα ]. Είκοσι νομίσματα ακόμα θα δοθούν για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του κλέφτη >>.

     Το 1862 ένας Αμερικανός, με τη φλεγματική κυριαρχία που έδειξαν στους Ινδιάνους οι συμπατριώτες του,  πυροβόλησε και σκότωσε το << Μικρό Κοράκι >> αρχηγό των Ινδιάνων και πήρε την  αμοιβή του.   Μετέπειτα   ανέλαβαν  οι [ bountry bunter ] οι κυνηγοί. Τότε στην Άγρια Δύση αν ήσουν κυνηγός επικηρυγμένων δεν ήταν λίγο πράγμα. Έβγαζες  καλό μεροκάματο. Αλλά και στη Γηραιά  Ήπειρο πάνω κάτω το ίδιο ίσχυε για τους επικηρυγμένους. Στην Αγγλία  ο κυνηγός που θα τον κατέδιδε, εκτός της αμοιβής μπορούσε να οικειοποιηθεί τον ίππο του, τον όνο του, τα όπλα του και τα λεφτά του ακόμη!

    Κι εδώ στο κρατίδιο των αυθαιρεσιών  και των   << αποφασίζομε και διατάσσομε >> οι ενέσεις κινήτρων  για κατάδοση των επικηρυγμένων ήταν χρυσοφόρες. Ο δολοφόνος του σταθμάρχη της CIA Ρίτσαρντ Γουέλς επικηρύχθηκε για 5.000.000 εκατομμύρια δραχμές εν έτη 1975! Για τους δράστες της εκτέλεσης του βρετανού στρατιωτικού ακόλουθου Στίβεν Σόντερς έφθασε τα 3,5 δισεκατομμύρια!

    Είναι ομολογουμένως γνωστό πώς το σύστημα, προστατεύεται.  Εθνοσωτήρες είναι οι αποτελούντες το γκουβέρνο, ξέρουν να φυλάγονται από τους κακούς. Σαν τους ξεφορτωθούν ύστερα ούτε γάτα ούτε ζημιά.

     ellinikoxronografima.blogspot.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου