Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

 

ΧρονογράφημαΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΥΣ | Ανέκδοτα & Αστεία

                                   Παναγιώτης  Αντωνόπουλος

                                           Ρυπαρογράφημα

 

           Στις αρχές της δεκαετίας του εξήντα στο χωριό μου κανένα σπίτι δεν είχε τουαλέτα.  Η αφόδευση γινόταν πίσω από τοίχους, σε εγκαταστάσεις πρόχειρες με σακιά και σε εμβληματικούς χώρους μέσα στα σκίνα. Οδηγίες προς επίδοξους χέστες δεν υπήρχαν όπως στο Ιράν του Αγιατολάχ Χομεϊνί και ο καθείς έκανε του κεφαλιού του στο θέμα της υγιεινής.     Όμως την παραίνεση για το πάστρεμα του ποπού απ’ τις ακαθαρσίες την γνώριζαν άπαντες οι χεζάδες. Η οποία συμβούλευε να σκουπίζονται με χαλίκια, με αιχμηρό κοτρόνι, με μουρόφυλλα και ελλείψει αυτών με κλάδο ασφάκας. Η άρνηση της παραίνεσης να εφαρμοστεί, τιμωρούταν δια ροπάλου και δημιουργούσε κωλοκαταστάσεις στην οικογένεια, στους συγγενείς και στους γειτόνους.

       Καθώς τα καλοκαίρια έρχονταν για διακοπές η θεία και η ξαδέρφη, τα πράγματα ως προς την υγιεινή του ποπού, άλλαζαν άρδην κι αυτό χάρη του πολιτισμού που έφερναν από το άστυ. Τα κωλόχαρτα σίγουρα τα ήξεραν, αλλά  δεν έφταναν στο χωριό και καθαρίζονταν απ’ τις ακαθαρσίες με απορροφητικά φύλλα του περιοδικού << Ρομάντζο>>. Όμως οι δυνατοί άνεμοι έφερναν τα λερωμένα χαρτιά στην αυλή, στον κήπο, μέσα στο σπίτι, ακόμη  στ’ απλωμένα ρούχα της μπουγάδας και τα στόλιζαν με τις ρετουσαρισμένες εικόνες τους προκαλώντας αφάνταστο γέλιο. Και το γέλιο συνεχιζόταν πιο καμπανιστό όταν οι φάτσες στα χαρτιά ήταν επώνυμες και βρωμισμένες από τα οπίσθια της λαϊκής τάξης. Όταν έφευγαν κάναμε κι εμείς το ίδιο με τις σελίδες της εφημερίδας. Και η αφόδευση καλά κρατούσε ώσπου μια διαταγή υποχρέωσε τους πάντες να φτιάξουν τουαλέτα. Τουαλέτες τούρκικες μεν, αλλά  σωστός τρόπος να κάνουμε την ανάγκη μας δε!

      Θριαμβευτικά αυτά στημένα τώρα στο μυαλό μου, θυμήθηκα μια δυσάρεστη εικόνα με βρώμικες αναθυμιάσεις στις μέρες μας. Στο δρόμο που μένω, γύρω από τον κάδο απορριμμάτων χορεύουν πάντα χαρτιά υγείας πασπαλισμένα με ανθρώπινο αρωματικό χαμούρι.  Διερωτώμαι:  << Εδώ έρχονται οι χεζάδες και   τα κάνουν; Είναι δυνατόν; >>

       Ρίχνω ένα λυτρωτικό γέλιο και προχωρώ. Τι να πω; Πως τα κωλόχαρτα είναι τα φλας της δημοσιότητας του κάθε Έλληνα δημάρχου; Ας βγάλουν και μια ανακοίνωση να σκουπιζόμαστε με τρία χαλικάκια για να αποσυρθούν έτσι και τα χαρτιά υγείας και να βρουν κι αυτοί την ησυχία τους.

     ellinikoxronografima.blogspot.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου