Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

 

  αιολος           Του Παναγιώτη ΑντωνόπουλουΙώ, η γυναίκα που τιμωρήθηκε από την Ήρα για τον έρωτά της (;) με τον Δία -  Elniplex

                          Και τ’ όνομα αυτού Ιόνιο εκ της Ιούς

         Λαβύρινθος η ψυχή του αμαρτωλού! Πλεονάζει η κακία, το πλιάτσικο και η παραπληροφόρηση, πλασάροντας στον όχλο ότι πλαστικοποιημένο πλαγκτόν το βαπτίζεις είδηση. Ως και η απιστία μεταξύ των επωνύμων αγογγύστως επικυρώνεται ως νόμιμη και ως ασφαλέστατη δίοδος εξόδου προς την ευτυχία.

    Πρώτοι διδάξαντες την απιστία οι θεοί. Τι να κάνει το πόπολο; Ακολουθεί.  Ο Δίας και η ερωμένη του Ιώ έχουν πολλά να μας διηγηθούν. Ιέρεια της Ήρας η λεγάμενη, όταν ένιωσαν την αμοιβαία έλξη. Την κιαλάριζε καλά ο Δίας όπου την έβλεπε και ως κομψεπίκομψος  και πρώτος τη τάξει θεός αν και το ταίρι του τον παρακολουθούσε επίμονα με το βλέμμα του, την ξεμυάλισε και την έριξε στην αγκαλιά του. Το μυρίστηκε η Ήρα και αγρίεψε. Τότε ο Ζευς για να μυρίζει το θεσπέσιο άρωμά της την μεταμόρφωσε σε αγελάδα. Η Ήρα διαβολεμένη τον υποχρέωσε με όρκο ν’ αρνηθεί την παράνομη σχέση και να της παραδώσει την ωραία αγελάδα, όπερ και εγένετο.

  Η Ήρα διασκεδάζοντας  την ήττα του, εμπιστεύτηκε τη φύλαξη της αγελάδας στον  πανόπτη Άργο που αγρυπνούσε εναλλάξ  με τα πεντακόσια από τα χίλια μάτια του. Ο Ζευς δε γούσταρε αυτή την κατάσταση να είναι μακριά από το αμόρε του και σκουντουφλούσε επί καιρώ πάνω σε σκέψεις να βρει τρόπο να την ελευθερώσει. Κατέφυγε στον Ερμή και του ζήτησε τη βοήθειά του.  Εκείνος ως μέγας οργανοπαίκτης  αποκοίμισε  με τη γοητεία του αυλού του όλα τα μάτια του Άργου κι ενώ το είχε ρίξει στον ύπνο τον αποκεφάλισε.

   Η ζωή της όμως αν και ελεύθερη, συνεχίστηκε μετ’ εμποδίων. Και που δεν περιπλανήθηκε ως αγελάδα και που δεν πήγε. Πότε στις Μυκήνες, πότε στους Δελφούς και πότε στην Εύβοια την έβρισκε κανείς. Και είχε από κοντά και την Ήρα να την κυνηγά, εμμένοντας στην εκδίκησή της, στέλνοντας έναν οίστρο [ μύγα των βοδιών ] να την βασανίζει.

  Ο οίστρος ξεπέρασε κάθε όριο αγριότητας και με υπερβάλλοντα ζήλο την έστειλε να περιπλανάται σε όλη την Ελλάδα. Έφτασε στην Ιλλυρία,  πέρασε στη Σκυθία. Πήγε στον Προμηθέα που ήταν αλυσοδεμένος στον Καύκασο, διέτρεξε την ακτή του  Εύξεινου Πόντου [ ο Άξενος Πόντος έγινε Εύξεινος], διήλθε από το Βόσπορο [ βους+ πόρος ], μετά πέρασε από την ακτή του Ιονίου πελάγους [ που εξαιτίας της πήρε τ’ όνομά του ] για να καταλήξει στη Μέμφιδα της Αιγύπτου. Εκεί γέννησε τον Έπαφο, το γιο της από τον έξοχο αναβάτη και εραστή Δία, ο οποίος μελλοντικώς θα γινόταν ο γενάρχης της φυλής των Δαναών.

   ellinkoxronogr;afima.blogspot.gr       panant1947@gmail.com

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου