Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

 

        Κυπαρισσιώτικες ιστορίες 

                        Το γήπεδο, ο γυμναστής και ο σκράπαςΚυπαρισσία: Η Ανάσα της Μεσσηνίας | HuffPost Greece LIFE

                                                Παναγιώτη Αντωνόπουλου

                 Σαγηνεύοντας με τις ενέργειές τους αυτοί που γκρέμισαν την μάντρα [ τοίχο ] στο γήπεδο γυμνασίου, τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους, ξεχνούν πως εκεί μέσα, έγιναν  θρυλικά πράγματα, όπως πρωταθλήματα, περίτεχνες ντρίμπλες, καρφωτές κεφαλιές, κεραυνοβόλα κουτουπιέ, φαλτσαριστά φάουλ στο << γάμα >>, αγώνες στίβου, ασκήσεις γυμναστικής, γυμναστικές επιδείξεις, χοροί και σε στιγμές πάθους και έντασης ακούστηκαν δυνατά ηχητικά << ολέ >> της αρένας. Κάποιοι μάγοι όχι της μπάλας αλλά  της πολιτικής, γκρέμισαν τη μάντρα του και ως ολιγάρχες δεν ενημέρωσαν τους φορολογούμενους πολίτες της επαρχίας γιατί το έκαναν.  Θα φτιάξουν κάτι καλύτερο ή σε εποχή σφυρηλατημένης πνευματικής και υλικής ένδειας τα κάνουμε όλα ίσιωμα και όποιον πάρεις ο χάρος;

    Μια χρονιά, εγώ μαθητής όντας, ο γυμναστής ένας χαβαλετζής, ψευτόμαγκας και νεοναζί, μας προετοίμαζε τους άρρενες της Γ’ Λυκείου για τις σχολικές επιδείξεις του καλοκαιριού.  Μας έβγαλε το λάδι του νουνού μας με ανακύψεις, επικύψεις και στρατιωτικά τροχάδην και σημειωτόν.  Ποιος τολμούσε να του πει ότι μας ξέκανε και πως μας πονούσαν μετά το πέρας της άθλησης, αρθρώσεις, σπόνδυλοι, ωλένες, μύες και τένοντες. Στο υπόστεγο όταν ντυνόμαστε ένας συμμαθητής μου λιποθύμησε. Ο της άθλησης άριστος προσφέρθηκε να του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες και όταν συνήλθε εν μέσω γέλωτα και χαχανητών του είπε, ειρωνευόμενος :  << δε θα πιες το γαλατάκι σου γι’ αυτό το ΄παθες! >>  Η δε καθαρεύουσα έρρεε  από το στόμα του καλύτερα κι από το γάργαρο νερό της πηγής. Μας έλεγε: << Η άθλησις του σώματος αποσβεννύει την οστέωση του αρχικού χόνδρου των ιστών οίων η πυκνότης της μάζης ενδυναμούται. Το αίμα συγκεντρούται δια των φλεβών εις τον κοίλον μυν κι από κει τη βοηθεία των μυϊκών συστολών και διαστολών πληροί τα υπόλοιπα όργανα >>.

     << Ρε ραγιαδάκια πώς τον ανεχόσαστε; Κάνετε την επανάστασή σας και διώξε τον από το σβέρκο σας >> μας είπε μια μέρα ένας περαστικός που είδε να μας βασανίζει ο της άθλησης άριστος. Ένας δε σκράπας, αριστούχος στις φάρσες, το ‘δεσε κόμπο και του τη φύλαξε. Τη μέρα των γυμνασιακών επιδείξεων λίγο πριν γίνει το αγώνισμα του άλματος απλούν, ο σκράπας άλτης που έπαιρνε μέρος, τον ρώτησε τάχα πια πρέπει να είναι η θέση του σώματος πριν την απογείωση από το έδαφος.  Η συζήτηση γινόταν στο σκάμμα και ο γυμναστής, έσκυψε να του δείξει. Και τότε ακούστηκε ένα χρατς, το παντελόνι άνοιξε στον καβάλο και οι σπερματοδόχοι αδένες του φάνηκαν στον αέρα! Η κερκίδα άρχισε τα << ολέ ολέ >> και ο ψευτόμαγκας έγινε Λούης, τρέχοντας να κρυφτεί στα αποδυτήρια. Από τότε ξέχασε τους χόνδρους και τα  << αποσβεννύει >> και έμενε μακριά από τα γεγονότα, βράζοντας στο ζουμί της γκάφας ου.

   ellinikorongrafima.blogspot.gr                     panant1947@gmail.com

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου