Τρίτη 2 Απριλίου 2024

 

                  Η αποφασιστικότητα του Υψηλάντη

                                                                 [ Ημερολόγιο του ’21]


                                                       Του Παναγιώτη Αντωνόπουλου

               Ο Δ. Υψηλάντης τον Αύγουστο του 1825 αντιδρώντας στην αναφορά του Μαυροκορδάτου και της παρέας του να πουλήσει την Ελλάδα στους  Άγγλους, σχολιάζει  το έγγραφο, γράφοντας στον Γκούρα: <<Επήραν την απόφασιν να παραδώσουν την πατρίδα εις τα χέρια των Άγγλων κάμνοντάς τους τελείως νοικοκυραίους  εις όλα μας. Διατί  αυτό σημαίνει η απόλυτος υπεράσπσις  οπού ζητούν από τους Άγγλους.  Οι Άγγλοι σαν μας βάλουν εις το χέρι τους έχουν πρώτα όλους τους  σημαντικούς μας, αν δεν τους φαρμακώσουν, καθώς έκαμαν   εις τας Ινδίας όλους τους μεγάλους, τ’ ολιγότερον να τους εξαρματώσουν  δια να μην έχουν κανένα φόβον από αυτούς και να φέρουν εδικά τους άρματα εις τον τόπον μας, ύστερα δια να ημπορούν να κρατούν τον λαόν  υπό την εξουσίαν των και να κάμουν ότι θέλουν θα του σηκώσουν όλα τα μέσα πλουτισμού, ως πραγματευταί ιντερεσσάτοι θα εξοδεύσουν ταις πραγματείαις των εις τον τόπον μας ως εις τον καιρόν της  Τουρκίας  και ως  νοικοκυραίοι  θα παίρνουν  αυτοί ταις εδικαίς μας >>. […] Έπειτα  ποίος μας βεβαιώνει ότι η Αγγλία δεν θα βάζει πάλιν ημάς κατά την συνήθειάν της, εις την φωτιάν διότι η ιδία έχει πολλά ολίγους στρατιώτας, ώστε να τους θυσιάζει δι’ ημάς; Και εις καιρόν ειρήνης δεν θα μας  εξαρματώνει δι’ ασφάλειάν της ωσάν γυναίκες; Και τότε τι μας ωφελεί τέτοια υπεράσπισις από αφέντην προς σκλάβον; >> Και  καλεί τον Γκούρα να εναντιωθεί λέγοντάς του: <<Έχομε πάρα πολύ ακριβά αγορασμένην την ελευθερίαν μας ώστε να την χαρίσωμεν τόσον φθηνά εις τον τυχόντα >>.

    Υπέροχη και η παρακάτω αναφορά του που υπέβαλε στην Εθνοσυνέλευση μετά την απόφασή της  μεταξύ 6 -16 Απρίλη του 1826 να διαπραγματευθεί το έθνος με την Πύλη  συμβιβασμόν  με τον πιο επωφελή τρόπον, παρόντος και του κάννιγκ! Αξίζει να διαβάσουμε απόσπασμα από την θαυμάσια επιστολή του:

    <<Κύριοι! Και ως απλούς πολίτης και ως πρωταίτιος του σημερινού αγώνος χρεωστώ εις το έθνος μου, εις την οικογένειάν μου, εις με τον ίδιον, να εκφράσω παρρησία τα φρονηματά μου εις μίαν κρίσιμον περίστασιν εκ της οποίας κρέμεται η μέλλουσα τύχη της Ελλάδος. Η εθνική συνέλευσις αποφασίζουσα να ζητήσει την μοναδικήν μεσιτείαν του εν Κωνσταντινουπόλει πρέσβεως της Αγγλίας δια να συμβιβάσει την Ελλάδα με τους τυράννους της, παρεκτρέπεται, από ιερά χρέη της και από τον προς ον όρον της συγκροτήσεώς της. Ο λαός κύριοι, του οποίου παρρησιάζετε το πρόσωπον, δεν μας έδωσε πληρεξουσιότητα να καταργήσετε την εθνικήν και πολιτικήν ανεξαρτησία του, αλλά να την στερεώσετε να την διαιωνίσετε. Η ιστορία θέλει κρίνει μίαν ημέραν αδεκάστως την πράξιν σας.

      Η Ευρώπη, κύριοι, ησθάνθη τώρα πλέον παρά ποτέ,  ότι η υπόθεσις των Ελλήνων είναι αρκετά προχωρημένη δια να μη υποπέσει εφεξής εις τας εναντιότητας της τύχης και πως γίνεται οι πληρεξούσιοι του ιδίου αυτού, δια μιας πράξεως του έθνους, ανηκούστου εις τα χρονικά των λαών, ν’ αποδεικνύωσιν εις τον κόσμον ότι μόνοι αυτοί δεν γνωρίζουν αυτήν την αλήθειαν. Σας φοβίζει η πτώση του Μεσολογγίου; Αφιερωθείτε ως και εις τας αρχάς του αγώνος εις την χαρακτηριστικήν ενέργειαν και τον πατριωτισμόν των Ελλήνων, το στήθος κάθε Έλληνος είναι δεύτερον Μεσολόγγι. Έχομεν όμως ανάγκην προστασίας; Ας καταφύγομεν εις τους ηγεμόνας όλων των εθνών [… ] Έλλην όμως και φίλος της ελευθερίας του έθνους μου, δε θέλω λείψει να συναγωνισθώ μετά των λοιπών  συναδέλφων μου και να χύσω και την τελευταίαν ρανίδα του αιματός μου, ενόσω διαρκεί ο υπέρ ανεξαρτησίας πόλεμος […] Εν Πιάδα 12 Απριλίου 1826 >>.

     Όχι μόνο η Εθνοσυνέλευση  απόρριψε τη διαμαρτυρία του αλλά και πήρε μέτρα εναντίον του. Ιδού και το ψήφισμα:  Η Γ’ Συνέλευσις αναγνώσας την αναφορά του κυρίου Δ. Υψηλάντη, Ψηφίζει:   Ο κύριος Δημήτριος Υψηλάντης αποκλείεται από κάθε  πολιτικόν  δικαίωμα και πατριωτικόν υπούργημα. [… ] Εν Επιδαύρω 15 Απριλίου 1826.

      Ο αγνός πατριώτης παραμεριζόταν από τους Έλληνες και τους πράκτορες της Αγγλίας και μαζί του και τα τελευταία ίχνη του  πνεύματος της Φιλικής Εταιρείας.

     ellinikoxronografima.blogspot.gr    [Συνεχίζεται]

Πηγές:  Στρίγκος, Φωτάκος, Πασπαλιάρης, Σπ. Τρικούπης. Σπ. Μελάς, Κιτρομηλίδης, Μιχαηλίδης, Μακρυγιάννης, Σκαρίμπας, Θ. Κολοκοτρώνης, Δ. φωτιάδης.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου