Τρίτη 2 Απριλίου 2024

 

                                   Η  Γ’ Εθνοσυνέλευση. Ο Μοριάς κινδυνεύει

                                                                     [Ημερολόγιο του ’21]


                                                          Του Παναγιώτη Αντωνόπουλου

                     Η πτώση του Μεσολογγίου, έφερε και την  πτώση του Κουντουριώτη.  Ο Μαυροκορδάτος πιέζει και ενώ το Μεσολόγγι περνά δύσκολες μέρες η Εθνοσυνέλευση συνεδριάζει στην Επίδαυρο. Τότε έφθασε και η είδηση της πτώσης.  Γράφει ο Γέρος: << Εβάλαμε τα μαύρα όλοι, μισή ώρα εστάθη σιωπή που δεν έκρινε κανένας αλλά εμέτραε με τον νουν του τον αφανισμό μας. Βλέποντας εγώ την σιωπήν, εσηκώθηκα εις το πόδι και τους ομίλησα λόγια δια να εμψυχωθούν. Τους είπα ότι το Μεσολόγγι εχάθη ενδόξως και θα  μείνει αιώνας αιώνων η ανδρεία. Εάν βάλωμεν τα μαύρα και οκνεύσωμεν θα πάθωμεν το ανάθεμα και θα πάρωμεν το αμάρτημα των αδυνάτων όλων.  Μου απεκρίθησαν: --- Τι να κάνωμεν τώρα, Κολοκοτρώνη; --- Τι να κάνωμεν; Τους λέγω. Την αυγήν να κάμωμεν συνέλευσιν ν΄ αποφασίσωμεν κυβέρνησιν, πέντε, έξι, οκτώ άτομα να μας κυβερνήσουν και να διαλέξωμεν και άτομα να ανταποκρίνονται με το εξωτερικόν και ημείς οι άλλοι να σκορπίσωμεν εις ταις επαρχίαις και να πιάσωμεν γενικώς τα άρματα ως τα  επρωτοπιάσαμεν εις την επανάστασιν … >>

       Ορίστηκε επιτροπή από τους Α. Ζαϊμη, Πετρόμπεη, Αναγνώστη Δεληγγιάνη, Γ. Σισίνη, Γ.Βλάχο, Α. Ίσκο, Δ. τσαμαδό, Ανδρέα Χατζηανάργυρο, Αναγνώστη Μοσχίδη και Δ. Δημητρακόπουλο.  Οι Μοραϊτες πάλι στην εξουσία σε συνασπισμό με τους νησιώτες μεγαλοκαραβοκυραίους. Δυστυχώς η Εθνοσυνέλευση δέχτηκε να κάνει η κυβέρνηση διαπραγματεύσεις για την πρόσδεση της χώρας στο αγγλικό άρμα! Ένα ψήφισμα που εκδόθηκε για τα εθνικά κτήματα ήταν χωρίς αντίκρισμα αφού τα περισσότερα είχαν φαγωθεί από τους ανθρώπους που ήταν στην εξουσία  και στα μέσα και στα έξω.

   Ακόμη πτώση του Μεσολογγιού σήμαινε πως και η Δυτική Ρούμελη έπεσε στα χέρια του Κιουταχή. Στην περιοχή μόνο μια σπίθα συντηρούσε τον αγώνα αυτή της Α. Ρούμελης. Ισχυρός ο Κιουταχής βάζει φίλους των Ελλήνων της Α. Ρούμελης να τους γράψουν και να τους προτείνουν υποταγή. << Αγαπητοί μας καπεταναίοι και προεστοί και λοιποί κάτοικοι […] με τον χαιρετισμό μας σας φανερώνουμε ότι μετά το πέσιμο του Μεσολογγίου ο αφέντης μας ήθελε στείλει τα ασκέρια όλα να υποτάξουν αυτά τα βιλαέτια  και εμείς και οι εδώ ευρισκόμενοι προεστοί δια να μην αποσκλαβωθούν ο κόσμος και αποχαθούν έως πεντέξι ημέρας όσο να έλθουν τα γράμματα και καθώς σας γράφουν  και οι προεστοί σας  συμβουλεύομε και εμείς να ακολουθήσετε τους καλοθεληταίς σας και να έλθετε να προσκυνήσετε ειδέ και κάμετε αλλέως το κρίμα εις τον λαιμόν σας. [ 16 Απρίλη 1826, Μεσολόγγι ].

     Οι Έλληνες οπλαρχηγοί απάντησαν: << Ενδοξότατοι μπέηδες και αγάδες, σήμερον ελάβαμεν το κοινόν σας γράμμα και  είδαμεν την  καλήν σας προαίρεσιν και το σανδακάτι σας και σας  ευχαριστούμεν. Δια τα όσα όμως γράφετε η ενδοξότη  σας είσθε όλοι φρόνιμοι και πρακτικοί και καταλαβαίνετε οπού με γράμματα είναι μεγάλαι δυσκολίαι και μάλιστα καθώς εκατήντησαν τα πράγματα ν΄ ανταμωθούμεν και να κουβεντιάσωμεν προσωπικώς κι αν είναι από τον Θεόν τελειώνει η υπόθεσις εις το καλόν.  Η αντάμωσής μας  να γίνει εις ένα μέρος οπού συμφέρει δια την ένδοξότη σας και δι’ ημας. Ταύτα και χρόνια σας πολλά! 24 Απρίλη 1826, μοναστήρι  χόμερας >>.

     Επροσκύνησαν χωρίς να γίνει  συνάντηση. Απόμειναν απροσκύνητοι, Καραϊσκάκης και Μακρής. Ελεύθερος κι έχοντας στα χέρια του ο Ιμπραήμ το γράμμα του πατριάρχη όπου συνιστούσε την υποταγή στους καπεταναίους και τον πληθυσμό, λέγοντάς τους να << κηρύσσονται ευχαρίστως εις την  δουλικήν κατάστασιν >> έφθασε στην Αθήνα. Από κει η στρατιά του θα βάδιζε για το Μοριά. Μάη ήρθε στην Πάτρα. Μετά τράβηξε για τα Καλάβρυτα. Περνώντας τα Καλαβρυτοχώρια για να φτάσει στην Τριπολιτζά, τα ισοπέδωνε όλα και δεν άφηνε τίποτα όρθιο. Τότε ο Κολοκοτρώνης έδειξε το μεγάλο ανάστημά του αλλά και το  σήκωσε. Με Γενναίο, Πλαπούτα, Νικηταρά, πήρε κατά πίσω τον Ιμπραήμ και τον χτυπούσε μέρα και νύχτα χωρίς ανάσα. Γράφει ο Γέρος: << Εις  το δρόμο που επήγαινα, έβανα την τρουμπέτα για να με γνωρίσει ο κόσμος. Και με εγνώριζαν και τους εμψύχωνα. Έτσι γύρισαν όλοι, τα γυναικόπαιδα εις τα σπίτια των και οι άντρες εις τον πόλεμον >>.

     Στις 22 Ιουνίου 1826 ο  Ιμπραήμ επιτίθεται εναντίον την Μάνης. Πριν επιτεθεί ζήτησε την υποταγή  των κατοίκων της. Οι Μανιάτες αρνήθηκαν και τον περίμεναν. Στην οχυρή θέση Βέργα ο Ιμπραήμ έσπασε τα μούτρα του.  Οι Μανιάτες του επιτίθενται και από τη θάλασσα και σχεδόν τον ξέκαναν. Και με την επίθεση του Κολοκοτρώνη από τα νώτα , είχε μεγάλες απώλειες όπου άρχισε να οπισθοχωρεί προς την Τριπολιτζά. Ο Κολοκοτρώνης τον ακολουθεί κατά πόδας και του προξένησε ζημιές στα Βέρβαινα και στο Πολυάροβο. Ώσπου να φτάσει στην Τριπολιτζά από τις 25.000 στρατιώτες του είχαν μείνει μόνο 7.000. Αμέσως βάζει καινούριο σχέδιο για να καταπνίξει την επανάσταση στο Μοριά.

   ellinikoxromografima.blogspot.gr                  [Συνεχίζεται]

Πηγές:  Στρίγκος, Φωτάκος, Πασπαλιάρης, Σπ. Τρικούπης, Σπ. Μελάς, Κητρομηλίδης, Σκαρίμπας, Μακρυγιάννης, Δ. Φωτιάδης, Θ. Κολοκοτρώνης.

                                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου