Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

                     Παναγιώτης  Αντωνόπουλος

                Χρονογράφημα Η ΚΑΛΥΒΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑ-ΘΩΜΑ - Βιβλιοπωλεία Εκδόσεις Μαλλιάρης Παιδεία,  978-960-9696-39-5, 9789609696395, 9609696392, 978-960-9696-39-5,  9789609696395

                        Η καλύβα  του  μπάρμπα   Θωμά

 

                    Φαρσοκωμωδία!  Από παιδιόθεν ακώ το νεοπαγή όρο <<fake news >> των πολιτικών και πλευριτώνω από το νεφελώδες κράμα τους γεμάτο κόμπλεξ, ψέμα και υπερβολή. Ότι και να πουν είναι κίβδηλο, αναξιόπιστο, δόλιο, απατηλό, υποκριτικό, άθλιο. Οι ίδιοι, καλπαζάνηδες, βυσσοδόμοι, κακεντρεχείς, υποκριτές μπαγαπόντηδες, τερατολόγοι. Παραποιημένα αυτά που λένε, παραποιημένοι και οι ίδιοι. Παραποιημένος και ο κόσμος γύρω μας. Ένας κόσμος που δεν διαφέρει από εκείνον που περιγράφει η Χάριετ Στόου στο μυθιστόρημά της: << Η καλύβα του μπάρμπα Θωμά>>. Έναν κόσμο χωρισμένο σε μαύρους και λευκούς, σε πλούσιους και φτωχούς, σε ανθρώπους και πράγματα.

                Μια φάπα στους ανάλγητους δαίμονες  των αδυνάτων είναι το βιβλίο, ένα βουνό δίκιο υπέρ τους σαν το Κιλιμάντζαρο. Ας το θυμηθούμε:  Σκλάβος ο μπάρμπα Θωμάς, τουτέστιν καρπαζοεισπράκτορας, που ζει σ’ ένα   μεγάλο αγρόκτημα με την οικογένειά του.  Ο κύριός του χρεωμένος, αναγκάζεται να τον πουλήσει, ο μπάρμπα Θωμάς χάνει τις προσδοκίες του, πέφτει στα χέρια ενός σκληρού αφέντη, γίνεται ένα σκουριασμένο εξάρτημα της παραγωγής του και πεθαίνει στολισμένος με τα κακόηχα γαμοσταυρίδια του.

              Ζούσε σε χώρα δημοκρατική, χριστιανική αλλά ήταν μαύρος. Ζούμε σε χώρες πλούσιες και κοινοβουλευτικές και η φρενήρη πορεία της φτώχειας μας δεν έχει όρια! Προς τι τα << fake news >> της περιλάλητης αφθονίας μας; Για να γεμίζουμε τις ψυχικές αποσκευές μας ως τα μπούνια με κόμπλεξ ευημερίας;

             Όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο, ξάφνιασε κι έκανε εντύπωση. Πέταξε και μια σπίθα που έβαλε φωτιά για να ξεσπάσει ο εμφύλιος Βορείων και Νοτίων. Σαν το παράχεσαν οι πλούσιοι υπερβαίνοντας τα εσκαμμένα του πόπολου, την πλήρωσαν. Όμως έχασαν τη ζωή τους και πολλοί φτωχοί. Το υπερφίαλο όμως αφήγημα πως οι ισχυροί δε νικιούνται  είναι παραμύθι. Ο επίγειος παράδεισος κερδίζεται και είναι άπαρτος αν θέλει ο λαός.

        Ο πόλεμος Βορείων και Νοτίων σήμανε και το τέλος της δουλείας στην Αμερική. Εκατομμύρια λευτερώθηκαν από τον ανθρώπινο ζυγό, βυσσοδόμοι, στρεβλωτές, σερέτες και υποκριτές που τους κρατούσαν, πήγαν στον πάγκο τους. Λοιμογόνοι ισχυροί νικήθηκαν, η μάστιξ της δουλείας εξέπνευσε.

        ellinikoxronografima.blogspot.gr     

                

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου