Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

 

                         Οι αγωνιστές εκδιώκονται. Ο Περραιβός

                                                     [Ημερολόγιο του ‘21]  


                                                     Του Παναγιώτη Αντωνόπουλου

             Ο Περραιβός γλίτωσε από θαύμα στα 1797 όταν έπιασαν το Ρήγα στο ξενοδοχείο. Έγινε ο αντικαταστάτης του στην ηγεσία και ήρθε στην Πάργα για να συνεχίσει το έργο του. Έστησε το αρχηγείο του εδώ και γρήγορα δοκίμασε το βάπτισμα του πυρός παίρνοντας μέρος στον πόλεμο μεταξύ Γάλλων και Αλή πασά. Πότε στο Παρίσι και πότε στο Λιβόρνο συναντούσε τον Κοραή κι άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους  και προσπαθούσε να βοηθήσει τους Σουλιώτες, να ηρεμήσει τις φατρίες, να συγκεντρώσει λεφτά για τον αγώνα και για τον παργινό πόλεμο.

     Στην << Ιστορία Σουλίου και Πάργας >> έβγαλε στη φόρα τα άπλυτα του Ιγνατίου, Μητροπολίτη Άρτας, του ποιο ειδεχθούς συνεργάτη του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου. Τον εξέθεσε τόσο που ο ρασοφόρος του κήρυξε τον πόλεμο κι αυτό γιατί νόμιζε πως ο Περραιβός είναι ο συγγραφέας της << Ελληνικής Νομαρχίας >> που έγραφε γι’ αυτόν: <<Ο Άρτης [ ο Ιγνάτιος ], ο Γρεβενών και ο Ιωαννίνων, [ έγραφε ο Ανώνυμος Έλλην ] είναι οι πρώτοι προδόται του τυράννου, καθώς όλοι το γνωρίζουσι. Ο ύστερος απ’ αυτούς [ ο Ιωαννίνων ] ικέτευε τον τύραννον και εκούρευε τον εγγονό του ως να εγένετο νουνός. Ο Άρτης ηπάτησε και επρόδοσε τους ήρωες Σουλιώτας. Είναι δε και οι τρεις ασελγείς εις το άκρον, μοιχοί, πόρνοι, και αρσενοκοίτοι φανεροί >>  Ο Ιγνάτιος έγινε θηρίο. Κυκλοφόρησε ένα χυδαίο και συκοφαντικό φυλλάδιο κατά << ανωνύμου >> πιστεύοντας πως κρυβόταν ο Περραιβός πίσω από την ανωνυμία, γεμάτο ύβρεις και ψεύδη, επίτηδες ανορθόγραφο, ώστε να μην τον υποπτευθούν πως αυτού ήταν ο κάλαμος που συνέταξε το λιβελλογράφημα. 

   << Το της παροιμίας κακού κόρακος κακόν ωόν, ούτος ο αναιδέστατος και ο φαυλόβιος περαιβός, κατάγεται από τα μέρη της  λαρίσης, η μήτηρ αυτού χήρα ούσα και ενδεείς, σχεδόν υστερουμένη και του επιουσίου άρτου. Εξυπατηθήσα η δύστηνος γυνή, παρά τινος εβραίου, καλουμένου μοϋσή και συνεβρισκομένη κρυφίως μετ’ αυτού, συνέβαλε τον ρηθέντα νόθον περαιβόν, το γέννημα των εχιδνών, άλλον νέον Ιούδαν …>> Ο λιβελογράφος συνεχίζει να λέει, πως ένας καλόγερος ο Ιερεμίας πήρε το νόθο παιδί υπό τη σκέπη του και το σπούδασε στο Βουκουρέστι. Ο ανόητος όμως νέος Περραιβός  δηλητηρίασε τον προστάτη του και του πήρε όλα τα λεφτά. Στη Γερμανία που πήγε με τα κλεμμένα γρόσια πέρασε ζωή και κότα αφού σπατάλησε τα χρήματα. Άσωτος και άφραγκος πλέον,  πήγε στην Τεργέστη και τριγυρνώντας εκεί σαν τεμπελχανάς ζούσε υπό το βάρος των ομογενών.  Στη συνέχεια ο λιβελογράφος μετά από πολλές περιπέτειες τον φέρνει στο Λιβόρνο όπου τον βάζει να μαζεύει χρήματα για τους Σουλιώτες, τα οποία δεν τους τα δίνει  ποτέ και τα καταχράται.

    <<… ανέφερεν εκεί [ εις το Λιβόρνο ] προς τους ομογενείς εμπόρους την εσχάτην χρήαν και μεγάλην ανάγκην και στενοχωρίαν των ρηθέντων Σουλιωτών, οίτινες δια την αγάπην και δόξαν της πατρίδας και των ομοπίστων χριστιανών συνέτρεξαν πάντες το κατά δύναμιν λόγων και έργων, δόντες  αυτώ, ικανήν ποσότητα άσπρων δια να προφθάσει τους σουλιώτας επιστρέψας εντάχη. Λαβών δε τα αργύρια αυτός απέπλευσεν ης κορυφούς [ Κέρκυρα ]…>> κι αφού τον βρίζει άθλιο τον ονομάζει κλέφτη και ανήθικο γιατί έφαγε τα λεφτά με την ερωμένη του Ιωάνναν που του χάριζε άσεμνες πράξεις του έρωτα.

    Πολλοί Έλληνες του πνεύματος διώχτηκαν  με την έναρξη της επανάστασης που ζούσαν σε κράτη φιλικά προς την Τουρκία. Ο Κάλβος προγεγραμμένος του ευρωπαϊκού σκοταδισμού παρακολουθείτο άγρυπνα από τις Γαλλικές, Αυστριακές και Αγγλικές αρχές. Ο Κωνσταντίνος  Κοκκινάκης και ο συνεκδότης Θεόκλητος Φαρμακίδης του περιοδικού << Λόγιος Ερμής >> φυλακίστηκαν, το ίδιο και ο Θεόδωρος Μανούσης και ο Πανταλέων Γελαστός. Η Αυστριακή αστυνομία ως και τον Καποδίστρια παρακολουθούσε. Στο Λάϊμπαχ που πήγε σαν εκπρόσωπος του τσάρου ούτε στιγμή δεν το άφησε από τα μάτια της.

     Έτσι το μαχόμενο πνεύμα αφού μεγαλούργησε στη θεωρία και προετοίμασε το δρόμο για την επανάσταση, έδωσε και στην πράξη στα πεδία των μαχών τον αγώνα του και κέρδισε πολλές νίκες.

  ellinikoxronografima.blogspt.gr      [Συνεχίζεται[

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου