Χρονογράφημα
Το κίνημα στη Μολδοβλαχία. Α. Υψηλάντης
[ Ημερολόγιο του ’21 ]
Του Παναγιώτη Αντωνόπουλου
Οι αντιθέσεις στο διαβαλκανικό χαρακτήρα της εξέγερσης και η αθέτηση των σερβικών υποσχέσεων περιόρισαν τη δύναμη και την έκταση της εθνικής απελευθέρωσης των βαλκανικών λαών από τους Τούρκους. Οι κοτζαμπάσηδες και τα συντηρητικά στοιχεία της Φιλικής έτρεμαν και μόνο να μιλούν για την εξέγερση. Βαλλόμενος και ο Αλέξανδρος Υψηλάντης από παντού, αποφάσισε να εισβάλλει στα ρουμανικά πριγκιπάτα, διαβαίνοντας τον Προύθο και στις 22 Φεβρουαρίου του 1821 μπήκε στο Γιάσι [ Ιάσιο ]. Η ιστορική διακήρυξη που έβγαλε καλούσε τις μάζες να συστρατευτούν μαζί του ενώ έλεγε << μία κραταιά δύναμις >>, δηλαδή η Ρωσία θα βοηθούσε. Μαζεύοντας στρατό που αποτελείτο από Σέρβους, Βούλγαρους, Αρβανίτες και φυσικά Έλληνες, γύρω στις 7.000 μπήκε στη Βλαχία την 1 του Μάρτη 1821.
Όμως οι προθέσεις του Ρουμάνου ηγέτη Βλαντιμηρέσκου ως προς το στόχο του κινήματος διέφεραν από εκείνους του Υψηλάντη. Αυτός ήθελε εθνική και κοινωνική επανάσταση ενώ ο Υψηλάντης τα πριγκιπάτα ως τόπο εφοδιασμού και μελλοντικής εξέγερσης, αγνοώντας για την τύχη Τσαράνων που ζούσαν σκλάβοι. Τα πράγματα έμπλεξαν και με τις μηχανορραφίες των Άγγλων πρακτόρων έγιναν χειρότερα. Ο Βλαντιμηρέσκου κατέλαβε το Βουκουρέστι στις 21 Μάρτη. Στις 27 Μάρτη μπήκε και ο Υψηλάντης. Φάνηκε πως θα συνεργάζονταν αλλά ο Τσάρος που είχε αποκηρύξει την εξέγερση στα Βαλκάνια, λίγο η πίεση της Ιερής Συμμαχίας, λίγο οι Άγγλοι και ο αφορισμός του πατριάρχη που εξαπέλυσε εναντίον τού Υψηλάντη τον έκαμψαν. Βλαντιμηρέσκου και Υψηλάντης ήρθαν στα μαχαίρια από διαβολές των μηχανορραφιών των συντηρητικών της Φιλικής που ανάγκασαν τον Υψηλάντη να κλονιστεί. Δίνει εντολή στο Γιωργάκη Ολύμπιο να παρακολουθείται ο Βλαντιμηρέσκου. Ο Ολύμπιος υπακούει και συνεννοείται με δυο καπεταναίους του Βλαντιμηρέσκου να τον ανατρέψουν. Αυτό γίνεται, συλλαμβάνεται και δέσμιος περνά από έκτακτο στρατοδικείο και εκτελείται.
Η διάσπαση έφερε τους Τούρκους στο Βουκουρέστι. Η θέση του Υψηλάντη ήταν απελπιστική. Άλλη διέξοδος δεν υπήρχε από την υποχώρηση. Παίρνει το στρατό του και αποσύρεται προς τα Καρπάθια. Στις 7 Ιουνίου 1821 στο Δραγατσάνι το άνθος της διανόησης και μαχητές του Ιερού Λόχου, δίνουν σκληρή μάχη. Σκοτώνονται πολλοί, άλλοι τραυματίζονται και κάποιοι αιχμαλωτίζονται. Βλέπει ο Υψηλάντης πως όλα τα ‘χει χαμένα αλλά αυταπατάται πως η Αυστρία θα τον βοηθήσει να περάσει τις δυνάμεις του στην Ελλάδα. Η Αυστρία όμως του Μέτερνιχ ήταν άσπονδος εχθρός της. Τον συνέλαβε και τον έριξε δέσμιο στο φρούριο Μούνκατς για να βγει μετά από μια εφταετία φυλακισμένος άρρωστος και να πεθάνει.
Στη Μολδαβία έγιναν μάχες μεταξύ των στρατευμάτων του Ολύμπιου, του Φαρμάκη και του Καρπενησιώτη εναντίον των Τούρκων. Ο Καρπενησιώτης δίνει σκληρές μάχες στον Προύθο. Ο Ολύμπιος τσακισμένος με μια μικρή ομάδα κλείνεται στη Μονή Σέκου. Οι συνεχείς επιθέσεις των Τούρκων τον κάμπτουν και στις 23 Οκτώβρη 1821 βάζει φωτιά στην μπαρουταποθήκη κι έγιναν μπουρλότο αυτός, ο στρατός του και οι Τούρκοι. Ο Φαρμάκης προδομένος από τις μηχανορραφίες των Άγγλων και Αυστριακών περνά άσχημα αιχμάλωτος στα χέρια των Τούρκων όπου και θανατώνεται ύστερα από φριχτά βασανιστήρια.
Μετά έρχεται η τρομοκρατία. Ανελέητο το τουρκικό σπαθί σφάζει όποιον βρει μπροστά του. Στις αρχές του 1821 στα πριγκιπάτα οι επιχειρήσεις των Τούρκων είναι απίστευτες σκληρές και το καθεστώς της βαρβαρότητας δεν έχει όρια. Ωστόσο η αποτυχία της εξέγερσης δεν πήγε χαμένη. Η θυσία των αγωνιστών έδωσε το μήνυμα του αέναου αγώνα της ελευθερίας και την ευχέρεια να ανάψει η εστία μιας άλλης εξέγερσης καλύτερα οργανωμένης στο Μοριά και να απλωθεί σιγά - σιγά σ’ όλη την Ελλάδα.
ellinikoxronografima.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου