Παναγιώτης Αντωνόπουλος
Χρονογράφημα
Αγοραπωλησία της Ελλάδας στους Άγγλους. Κάννιγκ, Μαυροκορδάτος
[ Ημερολόγιο του’ 21 ]
Ντοκουμέντο εθελοδουλείας το κείμενο του Μαυροκορδάτου που το υπέβαλε στο υπουργικό συμβούλιο ως << σχέδιον αναφοράς >> με το οποίο << το ελληνικό έθνος έθετεν εκουσίως την ιεράν παρακαταθήκην της αυτού ελευθερίας, εθνικής ανεξαρτησίας και πολιτικής του υπάρξεως, υπό την μοναδικήν υπεράσπισιν της Μ. Βρετανίας! >> Παραθέτουμε το τελευταίο μέρος του κειμένου.
<< Πρώτον. Το ελληνικόν έθνος δυνάμει της παρούσης πράξεως θέτει εκουσίως την ιεράν παρακαταθήκην της αυτού ελευθερίας, εθνικής ανεξαρτησίας και της πολιτικής αυτού υπάρξεως, υπό την μοναδικήν υπεράσπισιν της Μ. Βρετανίας.
Δεύτερον. Η παρούσα οργανική πράξις του ελληνικού έθνους συνοδεύεται με επί τούτου διπλούν υπόμνημα προς την σεβασμίαν διοίκησιν της αυτής βρετανικής Μεγαλειότητος κατ’ ευθείαν εις το Λονδίνον και συγχρόνως αποστέλλεται εμμέσως δια της αυτού εξοχότητος του λόρδου αρμοστού της Α. Μ. εις τας ηνωμένας επαρχίας των Ιονίων νήσων.
Τρίτον. Οι πρόεδροι των εκτάκτων βουλευτηρίων του κράτους ξηράς και θαλάσσης θέλουν ετοίμως εκπληρώσει τον παρόντα νόμον.
Το σχέδιο του Μαυροκορδάτου που ήθελε την Ελλάδα προτεκτοράτο της Αγγλίας βεβαιώνεται κι από μια επιστολή που έστειλε στον Κάννιγκ. << Η Ελλάς θέλει αποβεί, θάττον ή βράδιον η φυσική της Πύλης σύμμαχος, άμα η τελευταία αύτη γνωρίσει κάλλιον τα συμφέροντα αυτής. Εντεύθεν δε Αγγλία, Πύλη και Ελλάς δεν θέλουσιν αποτελεί ειμή μιαν, ούτως ειπείν, δύναμιν κατέναντι της Ρωσίας και ως εκ της ενώσεως αυτής η Αγγλία θέλει προσλάβει μείζονα πάσης άλλης εγγύησιν κατά των αποπειρών όπως η Ρωσία και άλλη οιαδήποτε εν Ευρώπη δύναμις θέλωσι μετ’ ου πολύ βεβαίως επιχειρήσει να βλάψωσι την αγγλικήν κυριαχίαν και το εμπόριον εν τη Ινδική ! >>
Το ξεπούλημα άρχισε να καταστρώνεται στα Εφτάνησα και έβαλαν το χέρι τους ο Κάννιγκ, ο Άγγλος αρμοστής Άνταμ και ο κόντε Δ. Ρώμας. Ο Κ. Λομβάρδος αρχηγός του Εφτανησιώτικου ριζοπαστισμού, έλεγε στη Βουλή αργότερα: << ¨Όταν η έκβασις του αγώνα άρχισε να φαίνεται αμφίβολος, όταν οι αγωνισταί άρχιζαν να φοβούνται ότι ο Τούρκος θα επανήρχετο κυρίαρχος επί της γης ταύτης, συνελήφθη η ιδέα να επικαλεσθώσι την βοήθειαν της Αγγλίας. Επί κεφαλής της ιδέας ταύτης εις Πελοπόννησον ετέθη ο Ανδρέας Ζαϊμης [ που για τον οποίο ο λαός έλεγε: τι Ζαϊμης, τι ΜπραΪμης! ] φανατικά αντίθετος ήτο ο Θ. Κολοκοτρώνης. Έως ου ο Κολοκοτρώνης αντέτεινε, το έγγραφο προς Αγγλίαν δεν ηδύνατο να σταλή, αλλά μετά την καταστροφήν των Τρικόρφων συναντήσας ο Κολοκοτρώνης εις χαράδραν τινά τον Ζαϊμην, τω λέγει: << Βλέπω ότι πάσα ελπίς χάθηκε. Δος μου το χαρτί να υπογράψω >>.
Η αντίδραση στην Ελλάδα ήταν μεγάλη μετά την απόφαση να σταλεί το έγγραφο. Ο Γάλλος Ρος, στρατηγός και ο Γ. Τάουσεντ Ουάσιγκτον, φιλέλληνας, απέστειλαν από το Ναύπλιο διαμαρτυρία προς της ελληνική κυβέρνηση στις 24 Ιουλίου 1825 που έλεγε: << Οι υπογεγραμμένοι απεσταλμένοι από τας φιλελληνικάς εταιρίας της Γαλλίας και των Ηνωμένων Επαρχιών [ Πολιτειών ] της Αμερικής επληροφορήθηκαν ότι άτομα τινά, μόνον ως απλοί πολίται, έλαβον την τόλμην να γίνουν αρχηγοί μιας φατρίας εναντίον των καθεστηκότων νόμων της πατρίδος των, υπέγραψαν και παρεκίνησαν και άλλους να υπογράψωσι μίαν αναφοράν όλως δι’ όλου υβριστικήν εις το χαρακτήρα των εθνών και των διοικήσεών των, τα οποία έξ αρχής έδειξαν τον μεγαλύτερον ζήλον δια την ευδαιμονίαν και ανεξαρτησίαν της Ελλάδος. Οι υπογεγραμμένοι γνωρίζουσιν ότι το βουλευτικόν και το εκτελεςστικόν εις τας συνελεύσεις των την 22 του παρόντος εφήφισαν να ζητήσωσι βοήθειαν από τη διοίκηση των Εφτανήσων δια την διατήρησιν της πολιτικής ελευθερίας των, επαπειλουμένης από την επιδρομήν του Ιμπραχήμ πασά. Αγκαλά και οι υπογεγραμμένοι να είδον με μεγάλην θλίψιν των πόσην ολίγην πεποιθησιν έδειξεν εις τοιαύτην σπουδαίαν περίστασιν το βουλευτικόν της Ελλάδος εις τα έθνη της Γαλλίας και της Αμερικής, εσεβάσθησαν μ’ όλον τούτο τας αποφάσεις του καθώς και όλας τας άλλας κατά νόμον εργασίας των.
Αλλά με λύπην βλέπουσι ότι η βουλή αντί να εκτελέση το ψήφισμά της, ούτε καν μεταχειρίζεται όλα τα υπό την εξουσίαν της αυστηρά μέσα δια να σωφρονίσει τους πολίτας εκείνους της Ελλάδος, οίτινες τολμώσι να υψωθώσιν υπέρ τους νόμους και ζητούσι να ταράξωσι το νυν πολιτικό σύστημα της Ελλάδος… >>
Αυτή η << ενέργεια ατόμων >> να πουληθεί η Ελλάδα στους Άγγλους ήταν ένα έγκλημα της Επικρατείας και πολλοί πατριώτες αντέδρασαν με σφοδρότητα μεταξύ των οποίων και ο Δ. Υψηλάντης όπως θα δούμε στο επόμενο κείμενό μας.
ellinikoxronografima.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου