Χρονογράφημα
Χαρτί υγείας, περιζήτητο στην εποχή του κορονοϊού
Του Παναγιώτη Αντωνόπουλου
Χαρτί υγείας. Περιζήτητο στην εποχή του εστεμμένου ιού, αναπόσπαστο είδος για κάθε νοικοκυριό, λύση για την υγιεινή του ποπού, επώδυνη η έλλειψή του στο παρελθόν.
Πριν γίνει σήμερα ο σωσίας μας στα σουπερμάρκετ, η ατομική υγιεινή χιλιετίες στο παρελθόν ήταν επώδυνη όσο δεν φαντάζεσαι. Φρου – φρου και αρώματα δεν υπήρχαν, ούτε βελούδινη υφή στον πρωκτό σε κάθε επίσκεψη στην τουαλέτα. Στην Αρχαία Ελλάδα και Ρώμη από τον 5ο αιώνα π.χ. ως τον 2ο μ.χ. οι λαοί τους καθάριζαν τον ποπό με τον ξυλόσπογγο, τουτέστιν έναν σπόγγο δεμένο στην άκρη ξύλου. Μετά τη χρήση του τον έβαζαν σ’ ένα δοχείο με αντισηπτικό αλατόνερο. Στους κοινόχρηστους χώρους όλοι χρησιμοποιούσαν το ίδιο αξεσουάρ. Στη Κίνα για την προσωπική υγιεινή κάθε χεζά είχαν φτιαχτεί ράβδοι από ξύλο ή μπαμπού με τυλιγμένο στην άκρη ένα κομμάτι ύφασμα. Άλλο αξεσουάρ υγιεινής στην αρχαιότητα ήταν οι πεσσοί. Κεραμικά κομμάτια που λόγω της τραχιάς τους υφής προκαλούσαν βλάβες στο δέρμα ή στους βλεννογόνους και επιπλοκές από τις ενοχλητικές αιμορροϊδες. Ακόμη και τα όστρακα, κεραμικά, είχαν επιστρατευτεί, τα ίδια περίπου μ’ εκείνα που χρησιμοποιούνταν για τον εξοστρακισμό των επικίνδυνων πολιτών ή των αντιπάλων και των ανεπιθύμητων.
Από τον 6ο αιώνα μ.χ.μέχρι και τον 16ο αιώνα χρησιμοποιείται το κινέζικο χαρτί υγείας φτιαγμένο από ρυζόχαρτο. Στη Δύση την ίδια εποχή ο καθαρισμός γινόταν με φύλλα δένδρων, γρασίδι, εφημερίδες, χαρτί περιοδικών, το σκληρό του καλαμποκιού { λούκι } και το πιο ιδανικό τα all time classic χέρια! Κι αυτά σε μια εποχή ορφανή από αντιβιοτικά. Το 1857 στην Αμερική ξεκίνησε η βιομηχανική παραγωγή χαρτιού υγείας. Το προϊόν ήταν χαρτί κάνναβης, με αλόη και αντιαιμορροϊδικό. Το 1890 δυο αδέρφια κυκλοφόρησαν χαρτί υγείας σε ρολά. Εποχή συντηρητική και δύσκολη δε δέχτηκε με πανηγυρικό τρόπο τη λαμπερή ιδέα τους γιατί θεωρείτο άκομψη η αγορά του από τα καταστήματα!
Πέρασαν τρεις δεκαετίες ως το 1920 μέχρι που το χαρτί υγείας να γίνει προϊόν ευρείας χρήσης και υγιεινής και να μην θεωρείται αποκλειστικά σαν << φαρμακευτικό >> αγαθό. Στις μέρες μας αν και άφθονο στην Ευρώπη και στη Δύση, εκατομμύρια άνθρωποι σε Ασία και Αφρική το αγνοούν ως << καθαριστικό του ποπού >> λόγω φτώχειας κι επιμένουν στα πρωτόγονα είδη υγιεινής του. Πολλοί όμως χρησιμοποιούν αντί αυτού το νερό! Καλό είναι κι αυτό! << Από το μπίτι καλή κι΄ η Αφροδίτη >>.
ellinikoxronografima.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου